Úgy tűnt, hatalmas tett, a valóságban azonban egy komoly szabálysértés, amit a vasúti átjáró “hőse” cselekedett – videó

Megosztás

Egész hőskölteményt hozott össze a Facebook egy vasúti átjárós “megmentés” történetéről, ám a MÁV biztonsági kamerái rávilágítottak az igazságra. Nem is történt olyan, amiért az egekig magasztalták a sofőrt, teljesen máshogy zajlottak le az események, ahol főszereplőnk nemhogy nem hős, hanem egy sima szabálysértő, amiből sokkal nagyobb baj is lehetett volna.

Másfél hét alatt több mint százezren láthatták, hatezren osztották meg és kilencezren kommentelték azt a Facebook-posztot, amelyben Melinda az augusztus 7-én, a simontornyai vasúti átjáróban történt incidensről ír részletesen. Állítása szerint szemtanúja volt annak, hogy ismerőse megmenti öt ember életét, akik a tilos jelzés és a torlódó kocsisor ellenére a sínekre hajtottak egy fehér Opellel, amely egy másik, szürke Opellel együtt az átjáróban rekedt, amikor leereszkedtek a sorompók. A részleteket a Telex tárta elénk.

A poszt szerzője részletesen elmeséli, hogy a történteket végignéző Gyula nevű ismerőse az átjáró előtt várakozó Audiból többször dudált, majd mivel a síneken álló fehér autó ekkor sem mozdult, kiszállt, odarohant a kocsihoz és rákiabált a sofőrre, hogy tolasson hátra. Mint írja, az addig mozdulatlan Opel ekkor hátra is tolatott, letörte a sorompót és másodpercekkel később, idézem: x+y sebességgel átrobogott a vonat.

A hős audis történetét hamar felkapták a bulvárlapok és a néhány megyei újság is. „Dráma Simontornyán: Sztrók után mentett életet a vasúti átjáróban Gyula” – hogy csak egy címet idézzünk. És hogy egy cikkrészletet is egy másik lapból: “A[z átjáró előtt álló Audit vezető – a szerk.] férfi még hátra is tolatott, hogy helyet csináljon az életveszélyben lévő kocsinak, de a sofőr semmire nem reagált. A férfi ekkor vágódott ki az Audijából, és egyenesen a fagyott állapotban lévő vezetőhöz rohant. A Hír Tv tovább emelte a tétet, amikor idézi a megmentő szavait: „Az égiek hoztak engem vissza, és ők küldtek most ide”.

Mindez azonban nem így történt – derült ki, amikor a MÁV augusztus 14-én közzétette az átjáróban működő térfigyelő kamera felvételét.

A videót alig 150 ezren látták, és a kommentek, illetve hozzászólások száma egyaránt töredéke csupán az eredeti poszt elérésének, ami tökéletesen megmutatja, hogyan viszonyulhat bármilyen virális Facebook-poszt egy később megjelentetett közléshez, noha az utóbbi jelentős részben cáfolja az előzőleg leírtakat.

A felvétel szerint a posztban hősként emlegetett Gyula nem rohant oda a síneken álló Opelhez, amely a felvétel huszadik másodpercénél tolatás közben letöri a sorompót, 0:28-ra pedig el is tűnik a helyszínről. A vonat 0:55 körül halad át az átjárón mérsékelt sebességgel, miközben felbukkan a kamera képén a később hőssé tett autós, hogy elcipelje az útból az átjáróban heverő csapórudat.

A kétféle valóság közt feszülő ellentétet talán a Bács-Kiskun megyei hírportálnál is megérezték, mert ugyan az esetről 11-én megjelent cikkben még a hősi eposzhoz igazodva azt írják, hogy az Audi vezetője odarohant a fehér autóhoz, hogy kirángassa a sokkból annak vezetőjét, a cikk végén mégis hivatkoznak a MÁV három nappal később nyilvánosságra hozott felvételére, amelyet látva egyszerűen pontosítani kellett volna a cikket.

A felvételt végignézve egyértelmű, hogy pontosan ugyanolyan sorompótöréses rongálás és szabálysértés történt augusztus 7-én, Simontornyán, amelyhez hasonlót idén augusztus elejéig 565, tavaly egész évben pedig 755 alkalommal regisztrált a vasúttársaság. Ijesztően magas számok ezek, pedig a KRESZ pontosan rögzíti, milyen módon és mikor szabad, illetve nem szabad a sínekre hajtani az átkelőknél.

További részletek a Telex.hu cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek